Senin, 07 Maret 2011

Pulut Kuning Express dan Ayam Kashmir


Sesekali makan pulut kuning memang best! Biasanya kalau ada pulut kuning, DJ akan masak rendang ayam/dagingnya sekali. Kalau tak pun dengan sambal ikan bilis. Tapi kali ni nak ubah selera sket. Try ayam kashmir pulak. Ternyata sedaaapp! ...DJ buat berkuah sket. Anak2 pun suka. Yang sorang tu tak usah cakaplah, mmg berselera habiss...hehe.

Resepi pulut ni DJ cnp dari dapur as75 kat myr. Lama tak dengar berita member sorang nih. Harap2 dia sihat  jer. As, trm ksh byk2 yer sb sudi kongsikan resepi ekspress ni. Memang best! DJ pun selalu gak tanak pulut stail gini tapi atas dapurlah dan biasanya buat yg kosong jer(tak letak santan dan serbuk kunyit) sebagaimana yg diminta suami. 


Jom layan resepinya! untuk resepi Ayam Kashmir, sila KLIK DI SINI.

Pulut Kuning Express

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )
  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
  • 1 sdt garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sdb minyak masak
  • Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara
  1. Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker.
  2. Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak.
  3. Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..
  4. Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan besama serawa durian..