Selasa, 15 Maret 2011

Bendi Sambal Telur


Dah lama tak masak kacang bendi. Sebelum hubby oustation ari tu, dia dah siap2 belikan selonggok utk DJ masak kari kepala ikan. Seikat tu banyak woo. Mcm2 boleh buat dengan bendi nih. Kalau malas nk tumis2, DJ celur jer bendi tu, pastu buat sambal bodo sket, pastu cecah dan makan...pun sedap.

Hari ni rajin sket jek...buat tumis campur telur. Sedap sangat2! Siap ratah lagi...nak lepas rindu katakan...hehe


Bendi Sambal Telur


bahan-bahan : tiada sukatan

  • bendi secukupnya (dicuci bersih dengan air bergaram dan dipotong menyerong)
  • bawang merah (dikisar/ditumbuk lumat)
  • sedikit belacan bakar (ditumbuk)
  • sedikit ikan bilis halus (ditumbuk kasar)
  • sedikit cili giling (DJ guna cap Puteri)
  • telur (sebiji pun cukup)
  • kicap manis
  • sos tiram - optional
  • garam jika perlu
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan tumbuk dan cili giling hingga garing dan wangi.
  2. Masukkan kicap, sos tiram dan garam jika perlu. Kemudian, pecahkan telur. Kacau rata-rata.
  3. Akhir sekali masukkan bendi. Gaul-gaulkan hingga masak.
  4. Angkat dan hidangkan.