Minggu, 27 Maret 2011

Tauhu Goreng Sos Cili

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Kembali bersiaran....rindu plak rasanya nk tulis entri. Semalam tak sempat nk update apa2. Hari ni Alhamdulillah...dapat update 1 entri pun jadilah kan meskipun ada lagi yg sedang berbaris di belakang sana...hehe. Kadang2 tu bila dah upload gambar, idea plak tetiba jadi 'blank'. Last2...save jelah dulu...hehe.

Oklah, tak nak ckp memanjang...jom layan dulu tauhu goreng nih. Sedap dicecah dgn sos cilinya itu. Kalau ada sotong kering tumbuk atau dlm bahasa Sarawaknya "suntung tutok", mmg pergghhh...sedaappp! Sgt sesuailah dimakan dgn sos cili nih...aduhh! kecur liur!!...


Resepi Tauhu Goreng Sos Cili


bahan-bahan : Tauhu Goreng
  • Tauhu secukupnya (dipotong dua)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan air atau secukupnya
  • 1 biji telur 
  • 1 sudu besar marjerin
  • sedikit garam dan lada sulah
Cara-cara :
  1. Bersihkan tauhu.
  2. Sediakan minyak untuk goreng terendam.
  3. Satukan kesemua bahan di atas kecuali tauhu dan kacau/kisar hingga sebati.
  4. Setelah minyak cukup panas, celupkan tauhu ke dalam batter tadi dan gorenglah hingga keemasan.
  5. Setelah masak, angkat dan toskan. Potong lagi kecil-kecil jika suka.
bahan Sos :
  • 1-2 sudu makan cili giling/cili kisar
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 4 ulas bawang putih
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu kecil cuka
  • sedikit garam
  • kacang tanah kisar secukupnya
Cara-cara :
  1. Kisar semua bahan kecuali kacang tanah hingga lumat.
  2. Kemudian didihkan sebentar dan kacau sebati.
  3. Angkat dan taburkan dengan kacang tanah kisar.
  4. Hidangkan bersama tauhu tadi. 
** sesuai dihidangkan bila-bila masa sahaja.