Ayam Kashmir
sumber : majalah Rasa, Januari 2011
bahan-bahan :
- 1 kg ayam (dipotong 14)
bahan A :
- 81 g bawang merah (dihiris)
- 40 g bawang putih (dihiris)
- 60 g halia (dihiris)
- 2.5 cm kulit kayu manis
- 8 biji buah pelaga
- 4 batang serai
bahan B :
- 100 g pes tomato
- 60 g serbuk cili
- 80 g rempah beriyani
- 80 g serbuk kari daging
- 2 keping asam gelugur
- 4 biji tomato (dipotong kecil)
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak secukupnya
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga kekuningan.
- Masukkan ayam dan gaulkannya. biarkan ia masak.
- Masukkan tomato, rempah beriyani, rempah kari daging, pes tomato dan asam keping. Biarkan ia masak selama 20 minit.
- Masukkan serbuk perasa dan sedia dinikmati.
versi DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
bahan A :
- 6 biji bawang merah (dihiris)
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
- 3 bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 batang serai (diketuk)
- rempah 4 sekawan
- sedikit daun kari
bahan B :
- 3 sb puri tomato
- 1 sb serbuk cili
- 2 sb rempah beriyani
- 2 sb rempah kari daging
- 4 biji tomato (dipotong kecil)
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak secukupnya
- 2 biji ubi kentang (dipotong)
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.