Jumat, 25 Maret 2011

Ikan Kembong Chuan-Chuan

Siang tadi buat siakap. Malam ni buat ikan taucu. Kes dah lama x makan taucu ler ni...hehe. Memang amat2 menyelerakan!...Alhamdulillah...tertunai juga hasrat di hati....


Ikan Kembong Chuan-Chuan

bahan-bahan : 2-3 orang makan

  • 3 ekor ikan kembong  (digoreng hingga masak)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • sedikit halia (dihiris)
  • 2 sudu makan kicap manis atau 1 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu besar taucu
  • sedikit cili padi (diketuk)
  • hirisan cili merah dan cili hijau
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • sedikit daun sup
  • sedikit gula jika perlu
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan hiris hingga wangi.
  2. Masukkan taucu, kicap, bahan-bahan cili, gula dan daun sup. Masukkan sedikit air. Kacau sebati. 
  3. Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul-gaulkan hingga rata. Akhir sekali masukkan tomato. 
  4. Hidangkan setelah masak.