Ikan Kembong Chuan-Chuan
bahan-bahan : 2-3 orang makan
- 3 ekor ikan kembong (digoreng hingga masak)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- sedikit halia (dihiris)
- 2 sudu makan kicap manis atau 1 sudu makan kicap pekat
- 2 sudu besar taucu
- sedikit cili padi (diketuk)
- hirisan cili merah dan cili hijau
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- sedikit daun sup
- sedikit gula jika perlu
Cara-cara :
- Tumis bahan-bahan hiris hingga wangi.
- Masukkan taucu, kicap, bahan-bahan cili, gula dan daun sup. Masukkan sedikit air. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Gaul-gaulkan hingga rata. Akhir sekali masukkan tomato.
- Hidangkan setelah masak.