Jumat, 18 Maret 2011

Puding Roti Berkaramel - updated

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Hehe..pagi2 dah tayang puding....menu bekfes DJ sekeluarga simple jer ari ni. Buat roti bakar jer. Tengahari nanti tak pasti lagi nak masak apa. Tp dah terbayang2 ikan siakap....heheh.

Dah lama puding roti ni masuk list...tp baru dpt buat malam tadi. Resepi hasil skodeng dari rumah HaSue dan resepi asalnya adalah kepunyaan kak Rosaliza. Namun, DJ dah olah mengikut citarasa anak2. Sejak dua menjak ni mmg suka sgt memuding letak karamel. Lepas puding roti, puding apa lak yer lps nih...mungkin puding mangga kot...hihi.

Apa2pun...layan dulu gambar2 tak seberapa ni yer. nanti update resepinya. Tuan rumah agak kebizian sket pagi ni. 

Terima kasih krn sudi meninggalkan jejak di sini.

Update :

Resepi Puding Roti Berkaramel

bahan-bahan :

Karamel :
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

Puding :
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara : Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.