Rabu, 09 Maret 2011

Puding Keledek Berkaramel


Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Hari ni masak chicken porridge jek. Bukan psl malas nak masak lauk tapi anak2 dah request dr mlm tadi. Terpaksalah menurut perintah...hehe. Lagi senang keja, ye tak??...

Ok lah, meh layan puding simple ni. Petang semalam buat. Ni plak bkn kerana terlebih rajin, tapi dah terpaksa. Keledek ni sebenarnya nak dibuat kuah kari utk makan dengan mi. Beli minggu lepas lagi tapi tak gak terbuat2 sampai ada yg dah kecut dan busuk. Oleh krn tak berapa rajin lg nak buat mi kari, akhirnya beginilah kejadiannya...hehe. Tak sempat nk shoot time dah potong tu sb cepat sgt habis... Alhamdulillah, sedap dan lemak2 manis rasanya....


Puding Keledek Berkaramel

bahan-bahan : loyang kecil

  • 150 g keledek merah 
  • 1 1/2 cawan air atau boleh dicampurkan dengan susu cair
  • 3 biji telur A
  • 1/3 cawan susu pekat manis
  • sedikit esen vanilla
karamel :
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 1/3 cawan air panas

Cara-cara :
  1. Keledek dicuci bersih dan kemudian direbus bersama sedikit garam hingga lembut. Setelah itu, kisar bersama air sehingga menjadi puri. Ketepikan.
  2. Untuk membuat karamel : Hanguskan gula di dalam periuk dengan api perlahan dan setelah keperangan (jangan sampai hangit, nanti jadi pahit), masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Pastikan ia betul-betul cair. Tuangkan karamel ke dalam loyang/bekas bersesuaian. Ketepikan.
  3. Pecahkan telur di dalam mangkuk pengadun, pukul sedikit sahaja tetapi jangan sampai berbuih. Kemudian, masukkan susu pekat, puri keledek dan esen vanilla. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
  4. Tuangkan adunan ke dalam bekas gula hangus tadi (tapis jika perlu).
  5. Bakarlah lebih kurang 40 minit dengan suhu 170C atau hingga keperangan (dengan kaedah bain marie - letakkan loyang ke dalam dulang/bekas yang berisi air panas)
  6. Setelah dibakar, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
puding ala2 'candle light dinner'..sb tu nampak 'sparkling' jer...ekeke