Selasa, 15 Maret 2011

Ayam Madu Sticky


Petang tadi sempat masak ayam madu sticky ni. Tapi DJ adjust sket mengikut citarasa. Buat sedikit berkuah sb anak-anak suka kuah madu yg sticky tu...mmg sampai menjilat jari....best2!...trm ksh kpd hana yg  sudi share resepi sedap ni. Akak kopipes resepinya dari rumah Izah. TQ izah. Sebenarnya lbh kurang sama jer dgn ayam madu yg biasa DJ bakar tu. Bdk2 mmg suka. 

Jom semak resepinya...

RESEPI AYAM MADU STICKY


Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam - potong kecil
  • 2 inci halia muda - parut
  • 5 ulas bawang putih - ketuk
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2
  • 1 sudu besar sos cili dan sos tomato (DJ letak sos cili dan sos plum)
  • 3-4 sudu besar madu
  • 1/2 sk lada hitam (DJ tumbuk kasar)
  • 1/4 cawan air
  • garam jika perlu
  • sedikit hirisan daun sup (DJ tambah)
Cara-cara
  1. Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min. (DJ tak perap bersama madu)
  2. Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak (DJ guna minyak masak dan minyak bijan). Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar. Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit. (DJ masukkan madu dan daun sup ketika ayam 1/2 masak)
  3. Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
  4. Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan.