Yang menjadikan nasi ayam ni sedap ialah ayamnya. Manis, masin, pedas dan masam..semuanya ada. Memang tak cukuplah kalau makan seketul dua. Resepinya lebih kurang sama jer dengan resepi ayam madu lada hitam sebelum2 ni. Tapi oleh kerana terlebih rajin, DJ tuliskan resepinya supaya mudah nak rujuk pd ms akan dtg. Resepi ni mmg best utk dimakan bersama nasi ayam atau nasi putih. Kalau nak ratah atau cecah dengan sos cili pun sedap gak.
Resepi Ayam Madu Lada Hitam
bahan-bahan :
- 1 ekor ayam (dipotong empat)
- 1 sudu makan lada hitam atau secukupnya (ditumbuk)
- 1 inci halia (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- madu secukupnya
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu makan sos plum (boleh juga guna sos tomato)
- 1-2 sudu besar kicap pekat
- garam secukup rasa
Cara-cara : Rebuskan ayam bersama garam dan air secukupnya hingga 1/2 masak. Kemudian toskan. Air rebusan jangan dibuang (boleh buat sup dan masak nasi). Gaulkan ayam dengan semua bahan di atas dan perapkan selama 30 minit. Kemudian digoreng hingga masak. Boleh juga dipanggang mengikut citarasa.
Untuk resepi nasi ayam bolehlah google di DapurKu SaYang jika berminat. Terima kasih atas kunjungan anda semua.
Untuk resepi nasi ayam bolehlah google di DapurKu SaYang jika berminat. Terima kasih atas kunjungan anda semua.