Selasa, 29 Maret 2011

Kek Pandan Lapis Kastard


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.....

Refresh......dah ada yg tak sabar2 nak tau jawapan kpd teka teki kek hijau ni semalam...hehe. Ada yg kata kek pandan, ada yang kata kek green tea..waduhh! comelnya namaaa!...hehe...pastu ada yg menjawab kek pandan lapis serikaya dan sponge cake...ekeke...terima  kasih yer sudi meneka...jawapan anda semua hampir2 betul..hehe.

Sebenarnya kek ini adalah Kek Pandan Lapis Kastard...hehe. Resepi keknya hampir sama dengan resepi kek gulung yg DJ buat ari tu. Cara nak baking pun mudah dan sama dengan cara membakar kek gulung. Tapi kalau nk guna loyang biasa atau loyang bulat pun ok. Cuma kek ni agak lembut sesangat yer. Nak potong jadi tiga lapis pun nak kena berhati-hati. Jadi, Kalau guna loyang swiss roll lagi senang nak potong kpd beberapa bahagian. Tak semestinya 3 lapis, nak buat 2 lapis pun ok...depends dengan ketebalan kek tu sendiri. kalau tebal sangat, buatlah dua lapisan jer. DJ sepatutnya buat dua lapisan jer tapi entah, terpotong 3 bahagian pulak. Dah terlalu kelam kabut masa tu, masing2 tak sabar nak rasa...mmg takdan lah nk tunggu kek ni sejuk dulu...sb tu ler nampak sememeh jer kek ni...adehh..mmg frustlah...next time nak buat lagi tapi kena buat waktu malam..siang mmg takleh sb ada 'jaga'...hihik. 


Oklah, Jom semak resepinya. Resepi adalah adaptasi dari resepi kek gulung pandan sebelum ni. Nak tau sedap ke tak sedap kek ni, sila2lah cuba sendiri resepinya yer. terima kasih sudi singgah....

Kek Pandan Lapis Kastard
Resepi : DapurKu SaYang@lepas-lagi.blogspot.com

bahan-bahan kek :
  • 100 g tepung gandum*
  • 1/2 sudu kecil serbuk penaik (*diayak bersama tepung)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 50-60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170C-180C. Lengserkan loyang/loyang swiss roll dengan mentega dan alaskan dengan baking sheet. Ratakan lagi dengan mentega dan taburkan sedikit tepung jika suka. 
  2. Di dalam mangkuk adunan, putar kesemua bahan kecuali minyak hingga kembang dan  gebu. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kacau sebati dengan spatula secara kaupbalik. Tuangkan adunan ke dalam loyang atau loyang swiss roll dan bakarlah selama lebih kurang 20-25 minit atau sehingga keperangan. Suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  3. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum dipotong kepada 2 atau 3 bahagian.
Untuk bahan kastard :
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
  • 250 ml santan atau susu cair
  • 50 g gula pasir (boleh tambah jika perlu)
  • 1 sudu besar mentega 
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
  • kelapa parut kering secukupnya
Cara-cara : satukan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) ke dalam periuk dan dengan api perlahan, kacau adunan hingga menjadi pekat. Padamkan api. Biarkan ia suam sedikit.

Cara membuat layer : 
  1. Berpandukan gambar di bawah, ratakan adunan kastard di atas kek yang sudah dipotong tadi. 
  2. Kemudian tutupkan lapisan kastard dengan bahagian kek yang lain. Buat sehingga habis. Lebihan adunan kastard bolehlah disapukan dipermukaan kek dan hiaskan dengan kelapa parut kering.
  3. Simpan kek di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong atau mengikut kesesuaian masing-masing.