Senin, 21 Maret 2011

Ayam Kicap Pekat


Menu ayam ni dah lama berlalu yer. Sekadar nak share resepinya kat sini. Amat senang nak masak ayam kicap pekat ni. Sedap pulak tu. Inilah salah satu versi ayam kicap kegemaran anak2. 

Jom semak resepinya....

Ayam Kicap Pekat

bahan-bahan :
  • 10-12 ketul ayam (yang sudah dipotong kecil)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • sedikit cili giling/cili kisar
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 3 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tomato/sos plum
  • 1 sudu makan sos tiram
  • hirisan daun sup
cara-cara :
  1. Goreng ayam seperti biasa sehingga 1/2 masak. 
  2. Tumis bahan-bahan kisar dan cili giling/cili kisar hingga terbit bau dan pecah minyak.
  3. Masukkan kicap pekat, sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis serta sedikit air. Kacau dan biarkan mendidih sebentar.
  4. Kemudian masukkan ayam dan daun sup. Gaul-gaulkan sebati. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.
  5. Setelah masak dan kelihatan pekat kuahnya, boleh ditutupkan api. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.