Rabu, 23 Maret 2011

Custard TeaCake....versi derhaka..wink wink

Hmm....tinggal 2 potong jer ni. Ingatkan mls nak shoot dah tp rugi kalau tak join member2 lain yg dh buat kek mabeles ni kan. Actually, DJ dh pun buat malam tadinya...lepas bakar tu tak sabarlah nak tunggu sejuk. Yalah kan, CMG kata kek ni antara yg paaaling sedap, then Sue plak kata memang sedap, apalagi, aku pun nak rasalah kesedapan kek ni...mula2 potong sket jer, pas tu rasa sket, pas tu potong lagi..makan lagi...last2 tinggal 1/2...ah sudah!...mmg tak boleh diet ler pas nih....huhu. 

Overall, puas hatilah buat kek kastard nih. Derhaka sket jer. Resepinya tak diubah atau diedit langsung. DJ cuma tambah perisa coklat dan perisa pandan jer utk dua lapisan tu. Saja nk tunjuk kastardnya ituu..wlpn mcm x nampak jek..ekeke. Apa2pun, mmg best! Trm ksh kpd empunya resepi, Kak Ida. Kpd Mat dan Sue juga, trm ksh krn sudi rekemen resepi nih. Sesiapa yg belom buat lagi, silalah cuba yer. Kak Nor (aik dah buat eh..hehe), Ita, lina_pg, kak Rosaliza, Izah, dll bila lagi???... :P :D

Seperti biasa, Sue, mem nak kopipes resepi tok dari dapur kitak. makasih byk2 oo...nanglah nyaman koh...habislah diet kita tok eh...hihik.

Custard TeaCake
Source: Kak Ida & Che Mat Gebu & HaSue@sue-hasue.blogspot.com

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega -hasue guna marjerin (DJ guna mentega)
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-hasue guna 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu kecil b.powder (DJ tak ubah)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-) (hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. :D) (DJ tak ubah)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla


bahan-bahan yang DJ tambah :
  • 1 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar air panas (dibancuhkan)
  • 1 sudu kecil pandan paste + pewarna hijau epal
CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata. (DJ bahagi dua adunan: satu bahagian dicampurkan dgn bancuhan koko dan satu lagi perisa pandan)
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!