Kamis, 02 Juni 2011

Udang Lemak Merah dengan Kacang Panjang


Tak tahan nengok udang rumah kak Ummi. Memang tergoda dan terancam!...habis hilang dietku hari ni. Ingatkan dpt berdiet, makan berpinggan2 gak akhirnya....adehh. Lauk yg sempoi pun tetap menyelerakan. Tak ada kacang panjang, hentam sajalah kacang buncis...hmm, ni lah menu makan malam DJ. Anak2 mcm biasa...ayam ayam ayam....

Tq kak Ummi atas resepinya yer. Lebiuuu!...DJ cnp ok. 

UDANG LEMAK MERAH PEKAT DENGAN KACANG PANJANG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Sumber : lepas-lagi@DapurKu SaYang

Bahan:-
  • 1/2 kg. udang - cuci bersih dan toskan.
  • 4 tangkai cili padi merah *
  • 2 tangkai cili merah *
  • 5 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 biji buah keras *
  • 1 cm kunyit hidup * (bahan * dikisar bersama dgn sedikit air)
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 cawan santan pekat
  • 6 urat kacang panjang - dipatahkan 2 inci
  • 2 keping kecil asam gelugor
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dalam periuk/kaserol. Tumis bahan kisar bersama serai hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.
  2. Kemudian masukkan udang dan gaul balik sekejap.
  3. Masukkan santan pekat dan asam gelugor, biar mendidih.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Akhir sekali masukkan kacang panjang dan biarkan sekejap. Jangan sampai layu. Tutup api.
  6. Hidangkan bersama nasi putih...