Kamis, 16 Juni 2011

Ikan Sambal Bermayonis


Inilah lauk ikan utk makan tengahari ni. Ari tu dah buat sambal yg lbh kurang sama dgn udang dan ayam. Kesemuanya sedap dan menepati selera...Alhamdulillah.

Resepinya akan ditulis kemudian yer. Terima kasih krn sudi singgah. 


Update :

Resepi Ikan Sambal Bermayonis
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 5-6 ekor ikan kembong/mabong atau lain-lain jenis ikan (dibersihkan dan digoreng seperti biasa hingga 3/4 masak)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 3 sudu besar cili giling
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • 2 sudu makan mayonis
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap manis
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan mayonis, sos tiram dan kicap manis. Kacau sebati. Boleh masukkan sedikit air jika perlu.
  3. Masukkan ikan goreng tadi dan gaul-gaulkan hingga bersalut dengan sambal. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.
  4. Setelah masak, angkat dan hiaskan dengan bawang yang sudah digoreng tadi. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih.