Ayam Masak Merah Madu
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng hingga 3/4 masak)
- rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
- cili giling secukupnya
- sos cili secukupnya
- 2 keping asam gelugur
- 4-5 sudu besar madu (dibancuh dengan sedikit air)
- 1 labu bawang besar (dihiris bulat)
- 1 sudu besar sos tiram
- garam
bahan-bahan kisar :
- 10 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai
Cara-cara :
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali atau periuk. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan sos cili secukupnya. Kacau rata-rata. Kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi hingga mendidih.
- Masukkan ayam, bancuhan madu, garam dan asam gelugur. Gaulkan sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar.
- Setelah ayam masak, tutupkan api. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi tomato.