Senin, 27 Juni 2011

Lemon and Passion Butter Cheese Cake


Assalamualaikum dan bersiaran kembali....

Tuan rumah agak sibuk sket sepanjang 2 hari lps dgn kehadiran FIL dan saudara mara di rumah. Mmg tak adalah peluang langsung nk mengadap komputer.  Mohon maaflah yer sekiranya tak sempat  nk update apa2 masa tu. Apa-apapun DJ berterima kasih atas kesudian anda semua bekunjung ke sini. 

Oklah...kek ni DJ buat minggu lepas hasil skodeng dapur Kak Ummi Kuantan. Sebenarnya, DJ berhajat nk buat Light Cheesecake resepi HaSue. Dah siap prepare bahan-bahannya,  tup2 tak jd sb ada guest. Terpaksalah simpan balik. Pas tu kan kali kedua DJ nk buat, bahan-bahan pun dh prepare, tetiba blackout plak dah...tunggu punya tunggu, lepas 3 jam lbh barulah ada elektrik...whaaaaa! pengsann!...mujurlah tak putar meringue lagi tu..kalau tak, mmg sakit hatilah dibuatnya..hmmm...tak   tercapai gak hasrat nk buat ciskek tu. Mood pun dah terbantut...haihh...nak buat mcm mana kan....dah tak ada rezeki....

Lepas 2-3 hari lamanya, DJ pun berhasrat nk buat kek butter cheese ni plak. Mula2 nk buat ikut resepi sendiri jer tapi terjatuh cinta plak dgn resepi kak Ummi ni. Resepi HaSue kene hold dulu. Lagipun stok susu segar dah habis. Kene tunggu rajin barulah boleh buat lagi. Maap yer Sue...hehe. 

Overall, kek ni boleh tahan sedapnya. Yalah, dah namanya ciskek kan..mmglah sedap. Cuma xda stok jus markisa cam yg kak Ummi tambah tu. Tapi still ok, gebus dan sedap! I likeeee!....Next time boleh buat lagi. DJ  sebenarnya mmg peminat fanatik butter cheesecake. Ada satu resepi olahan sendiri yg dah pun dibuat eksperimen, tp nak buat lagi utk kali keduanya nanti. Bila dah puas hati, barulah DJ share di sini. Apa2pun, mekasih byk2 yer kak Ummi n Kak Jun krn sudi sudi berkongsi resepi ni. Mmg best! DJ kopipes resepinya dari rmh kak Ummi...tq kak. 

LEMON AND PASSION BUTTER CHEESE CAKE
Ubahsuai dan sumber: Ummi @ Home Sweet Home & Jun
Sumber II : lepas-lagi@DapurKu SaYang


Bahan A:-
  • 225gm tepung
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam

Bahan B:-
  • 200gm butter
  • 175gm cream cheese
  • 1/2 sudu teh lemon zest 
  • 2 sudu teh jus markisa (*akak tambah ni) - DJ x letak
  • 175gm gula (akak letak 160 gm je)
  • 5 biji kuning telur
Bahan C:-
  • 5 biji putih telur
  • sudu teh jus lemon
Cara-Cara:-
  1. Pukul butter dan cream cheese hingga kembang.
  2. Masukkan gula, pukul lagi.
  3. Masukkan kuning telur dan kulit lemon, pukul lagi.
  4. Masukkan bahan A dan gaul rata.
  5. Dalam mangkuk lain, pukul bahan C hingga kental.
  6. Kemudian masukkan ke dalam campuran butter tadi dan kacau rata.
  7. Masukkan ke dalam loyang ukuran 7 in x 7 in yang telah digris dan dialas dan bakar pada suhu 180'c selama 30 minit.