Rabu, 15 Juni 2011

Daging Kicap Berkerisik

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Pagi tadi hanya sempat upload gambar dan tulis resepi. Kira bernasib baiklah tu kan..adehh, sejak kembali menggunakan broadband no 1 ni mmg seksa sungguh rasanya. Nak on9 pun susah...hmm, kena tunggu tamat tempoh, baru boleh topup line satu lagi. Sabar je lah....

Hari ni DJ nk kongsikan satu lagi resepi daging kicap yg teramat2 sedap..pd pendapat DJ lah. Mmmg dah selalu sgt masak stail gini...tak jemu2 menambah...resepi pun sebenarnya dah ada dlm rumah ni tapi kan biasalah, terlebih rajin, DJ tulislah semula dengan versi baru dan sukatan baru. Apa2pun, mmg tak rugi dicuba, sedap sungguh!...kalau nak rasa lbh pedas lagi, bolehlah tambah serbuk cili atau cili kering atau lebihkan lada hitam. Kadang2 DJ tambah serbuk cili. Kadang2 tak letak serbuk kari melainkan ada di depan mata...hehe. Biasanya DJ tak miss buat daging kicap ni setiap kali time raya. Waduhh2...enak bangat!

Jom layan resepinya.... :)

Daging Kicap Berkerisik
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 kilo daging (dihiris nipis atau dipotong kiub)
  • 1-2 sudu besar biji lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • kicap manis/masin secukupnya
  • rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
  • 1-2 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dengan sedikit air) - optional
  • air asam jawa secukupnya
  • garam dan gula
  • 2-3 sudu makan kerisik
  • air secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 7 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
Cara-cara :
  1. Satukan daging bersama kicap pekat, lada hitam dan separuh daripada bahan kisar. Gaul-gaulkan sebati dan peraplah selama 1 jam atau semalaman. 
  2. Sediakan minyak secukupnya di dalam periuk/kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian, masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging yang sudah diperap tadi. Kacau sebati. Apabila sudah hampir kering, masukkan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
  4. Masukkan kicap manis/masin secukupnya, garam, gula kerisik dan air asam jawa. Kacau rata-rata.
  5. Setelah daging empuk serta kuahnya hampir pekat, tutuplah api. Biarkan ia merenih seketika.
  6. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi beriani.