Senin, 13 Juni 2011

Kastard Jagung


Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Kembali bersiaran....mula2 nak ucap berbanyak2 trm ksh kpd semua yg tlh sudi berkunjung ke DapurKu SaYang dan juga kpd yg tak jemu2  meninggalkan jejak biarpun ada ketikanya DJ tak sempat hendak membalas komen yg diterima. Terima kasih sekali. Andalah pendorong dan pembakar semangatku utk terus dan terus menulis sampai bila2 selagi masih terdaya....

2-3 hari lepas DJ tak sempat nak update disebabkan kesibukan melampau. Cuti persekolahan dah pun habis. Semakinlah byk benda nak kena buat selain meluangkan masa bersama keluarga. Ditambahkan lagi dgn line internet yg agak slow ala2 kuye2 (broadband yg satu lagi tu ler...hehe), maka lagilah kurang bersemangat utk menulis entri. Tapi sekurang2nya pagi ni laju sket. Bolehlah update mana2 yg patut. 

Ok, kali ni nak share satu resepi yg dah agak lama tak buat. Biarpun puding yg biasa2 jer tapi nak jugak share dengan versi yg mengikut citarasa sendiri. Ermm...kalau rajinlah kan, bolehlah mencuba resepi ni. Sedap dan lemak2 manis rasanya. Boleh dibuat dlm satu loyang atau dibubuh ke dalam bekas2 kecik...comel gak tu. Kadang2 kalau rajin, DJ blend separuh dp jagung manis tu...pun sedap gak...sesekali makan memang menyelerakan!

Jom semak resepinya!

Resepi Kastard Jagung
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan santan
  • 1 1/2 cawan air
  • 3/4 cawan gula pasir (-/+)
  • 1 tin jagung manis (creamy) 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • secubit garam
  • 1 sudu besar mentega/marjerin
Cara-cara :
  1. Satukan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula pasir dan garam di dalam periuk. Kacau sehingga larut. 
  2. Kemudian masukkan jagung manis dan kacau lagi. Letakkan periuk tadi di atas dapur dan jerang dengan api perlahan. Kacau lagi tanpa henti. 
  3. Apabila sudah hampir pekat, masukkan mentega/marjerin dan kacau lagi hingga pekat, likat dan berkilat. 
  4. Tutupkan api. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega atau bubuh dalam bekas yang bersesuaian.
  5. Sejukkan sebelum dipotong.