Kamis, 23 Juni 2011

Baked Pasta


Assalamualaikum dan salam Jumaat!...

Ptg smlm terfikir nk buat pai ayam. Tapi kekurangan stok plak...alahai, bilalah agaknya nk buat ni eh...mengidam mengalahkan org pregnant lagi tu...hehe. Finally, buat jelah baked pasta. Yang ni pun dh agak lama jugaklah tak makan. Memang sedap sgt! Mcm biasa, kalau buat stail gini, mmg cepat laku. Nak buat pun senang sbnrnya walaupun kalau tengok resepinya cam complicated jer kan. Apa2pun masakan Itali ni mmg menyelerakan. Sangat2 sesuailah dihidangkan ketika bersarapan, minum petang, mkn mlm ataupun ketika nk bersahur. 

Resepi mcm biasa, versi sendiri, adjust sendiri...guna stok yg ada jer...adehh, terlupa plak nk ltk oregano. Tapi tetap sedap...kalau ada mushroom lg ler bertambah2 seleraku...huhu..alaa, byk mana jer nk makan, 1-2 slice cukuplah...tak leh mkn byk2, bahaya...hehe... selebihnya bdk2lah yg makan. 

Mari kita semak resepinya yer. Next time, DJ akan share resepi pai plak. Sesiapa yg berminat nk mencuba resepi ni, silakan. Memang tak rugi... :)


Baked Pasta
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan : untuk 4-5 orang makan
  • 2 cawan makaroni  + 1 cawan pasta spirals (direbus ala dente* dan toskan)
  • 150 g minced beef/chicken
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 1 tin kecil puri tomato atau 1 botol kecil sos spagetti
  • sedikit sos cili
  • sedikit sos tomato
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar mentega
Sos Putih :
  • 2 cawan susu segar
  • 1 sudu besar mentega
  • sedikit lada sulah
  • 2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 slice cheesedale atau 30 g krim keju
  • sedikit garam dan gula
  • lain-lain : keju parut dan oregano
Cara-cara :

  1. Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. 
  2. Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan kacau hingga airnya kering. 
  3. Barulah dimasukkan puri tomato atau sos spagetti. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
  4. Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata. Boleh juga letak mushroom jika suka.
  5. Sementara itu, untuk sos putih : Cairkan mentega di dalam kuali leper/periuk. Kemudian masukkan cheesedale atau krim keju. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu segar. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula. 
  6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.
  7. Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
  8. Taburkan keju parut dan oregano.
  9. Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
* al dente : cooked enuf to be firm but not so soft / tak keras dan tak lembut sgt
**cara merebus pasta : didihkan air bersama sedikit garam dan kemudian barulah dimasukkan pasta. masa memasak lbh kurang 7-9 minit ikut instruction pd bungkusannya. 


Time kita bako mmg semerbak jer bau harum cheese nya...bila makan...waduh2..like heaven!..lapo lah plak...