Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....
Hari ni layan ikan tenggiri masak ala2 Madras. Dah banyak kali buat. Memang tak jemu dgn rasanya yg sungguh enak dan menyelerakan.!..tak percaya cubalah sendiri. Nampak mcm kari ikan biasa kan, tp masakan ni tak ada bau ikan langsung dan tak rasa muak.
Resepi dah ada sebelum ni. DI SINI. Cuma kali ini dyg adjust sket bahan2nya. Memang best!!
Ikan Masak Madras (my style)
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang
Bahan-bahan :
Bahan A :
***Terima kasih atas komen2 yg diberikan. DJ akan balas jika ada kesempatan yer. Happy weekends!
Bahan-bahan :
Bahan A :
- 1 ekor ikan tenggiri (dipotong) - ikan lain pun boleh
- 1 sudu makan serbuk cili (-/+)
- 2 sudu makan tepung goreng serbaguna
- sedikit garam
- 1 sudu makan jus limau kasturi/air asam jawa
- 7 biji cili merah (dihiris)
- 4 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 inci halia (dihiris)
- sedikit halba campur
- 2 tangkai daun kari
- 1 cawan plain yogurt
- 3 sb serbuk kari ikan
- 1 sk serbuk jintan manis
- 1 sk serbuk jintan putih
- sedikit bendi
- tomato (dibelah 4)
- 2 tangkai cili hijau (dipotong menyerong atau dibelah 2)
- 1 tangkai cili merah (dipotong menyerong atau dibelah 2)
- garam dan gula
- Bahan A : Gaulkan ikan bersama bahan2nya dan gorenglah hingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Bahan B : Tumis bawang merah, bawang putih, halia, halba campur dan daun kari hingga naik bau. Sementara itu, bancuhkan serbuk kari bersama jintan manis dan jintan putih dgn sedikit air. Kemudian, masukkan ke dalam bahan tumisan tadi. Biar sampai pecah minyak. Barulah dimasukkan yogurt dan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih sebentar. Masukkan ikan, bendi, cili hijau dan cili merah. Masak lagi dlm 5-7 minit. Perasakan dgn garam dan gula. Akhir sekali masukkan tomato. (boleh perahkan sedikit jus limau nipis jika suka). Setelah kuahnya agak pekat, tutupkan api.
- Hidangkan bersama nasi putih atau apa2 shj nasi mengikut pilihan.
***Terima kasih atas komen2 yg diberikan. DJ akan balas jika ada kesempatan yer. Happy weekends!