Rabu, 11 Mei 2011

Ayam Kashmir dan HP

Agak terlewat nk tayang menu ari nih...petang tadi entah kenapa tetiba jer rasa sakit kepala lepas balik dari Giant. Rasa mual2 pun ada gak tu. Agaknya cuaca panas sgt kot sampai buat kepala ni jd sakit...sudahnya telan panadol sebijik, DJ pun melelapkan mata jap. Mmg tak larat nk buat kerja apa2 pun. Bila dah ok sket, DJ terus masuk ke dapur sb ada tugas yg perlu dibereskan. 

Tengahari td sempat singgah ke FB, borak2 jap ngan fren kat sana...terliur nengok masakan ayam Kashmir yg Mas buat. Sebenarnya, dah terliur dr smlm lg lepas skodeng dapur Kak Nor...haiiiyaaa...sy mau buat jugaklah...Memang betul, ayam Kashmir ni sgt sedap! Sgt2 sedap kalau dapat makan dgn nasik beriani atau nasi Bukhari. Nasi putih pun OK juga ya....heheh. Jom layan dulu resepinya (dlm versi DJ). Dah lama tak buat masakan sebegini. Terima kasih kpd Kak Nor, Mas dan sesiapa saja yg tlh mencuba resepi ni.

Ayam Kashmir

bahan-bahan :

  • 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)

bahan A :

  • 6 biji bawang merah (dihiris)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
  • 3 bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • rempah 4 sekawan 
  • sedikit daun kari
bahan B :
  • 3 sb puri tomato
  • 1 sb serbuk cili
  • 2 sb rempah beriyani
  • 2 sb rempah kari daging
  • 4 biji tomato (dipotong kecil)
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak secukupnya (DJ campurkan dengan minyak sapi)
  • 2 biji ubi kentang (dipotong)
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
  3. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya. 
  4. Hidangkan setelah masak.

Read more: http://lepas-lagi.blogspot.com/2011/01/ayam-kashmir-updated.html#ixzz1M2lB2TH9
Under Creative Commons License: Attribution



Honey Prawn


Selain ayam, DJ mengidam plak ngan HP ni...bukan Handphone atau Hewlette Packard yer...tapi Honey Prawn...heheh. Dah berkurun2 tak masak stail gini. Waduhh! Mabeles sungguh rasanya! kat dapur MYR pun ada diletakkan resepi ni dan tak sangka ramai juga yg telah mencuba resepi yg simple lagi sedap ni. Thanks again. Sesiapa yg belum pernah try lg resepi HP, sudi2kanlah. Tak rugi pun. Pasti berbaloi2! :)

Honey Prawn
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga masak atau garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
Cara-cara : 
  1. Kisar bahan2 bertanda *. 
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing. 
  3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

Boleh juga rujuk resepi ni di http://www.myresipi.com/top/detail/8732