Jumat, 20 Mei 2011

Bubur Sup


Sedapnya makan bubur sup ni time hujan2 gini. Tak sedar makan dua mangkuk...hehe. Dari bulan lepas lagi dok intai2 bubur sup kat dapur kak Nor tp tak gak terbuat2...entah angin apa entah ari ni bersemangat jer nk masak bubur biarpun ada beberapa bahan terpaksa DJ skip sb x cukup stok. Apa2pun, mmg sedaaap!

Terima kasih sayang yer kak Nor krn sudi berkongsi resepi ni.. :). Tak rugi pun mencubanya. Inilah pertama kalinya dyg bubuh daging dlm bubur. Biasa guna isi ayam jer. Oleh krn bdk2 dah reti makan daging, jd skrg ni tak ada masalah lah nk buat bubur stail gini.

Terima kasih sekali kpd jiran yg selalu dekaaaat di hati ni. Kalau duduk dekat, mau saja menebalkan muka ngendeng hari2...hihik. Jom kita semak resepinya!

BUBUR SUP

Bahan: 
  • 2 cawan beras ~ dibasuh dan rendam 10 minit dan toskan 
  • daging/isi ayam ~ dipotong kecil 
  • 5 biji bawang merah ~ dihiris halus 
  • 3 ulas bawang putih ~ dihiris halus 
  • 2 in halia ~ diketuk/dihiris pjg (btg mancis) 
  • 3 sudu besar rempah sup (serbuk) 
  • 1 - 1 1/2 sudu besar serbuk lada hitam yg ditumbuk 
  • 1 rempah sup bunjut 
  • 1 batang celery ~ dipotong kiub 
  • 2 - 3 bj ubi kentang ~ dipotong kiub 
  • 1 kiub pati ayam/daging 
  • 2 1/2 liter air 
  • garam 
  • minyak 

Bahan Penumis: 
  • 1 btg kayu manis 
  • 5 kuntum bunga cengkih 
  • 3 bj buah pelaga 
  • 1 kuntum bunga lawang 

Bahan tabur: 
  • bawang goreng 
  • daun saderi ~ dihiris 
Cara: 
  1. Panaskan minyak dalam periuk rice cooker dan tumis bahan penumis hingga wangi. 
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Goreng hingga kekuningan. 
  3. Masukkan rempah sup yg dibancuhkan dgn sedikit air dan serbuk lada hitam. 
  4. Biarkan hingga wangi dan masukkan potongan daging/ayam. 
  5. Kacau dan biarkan daging mesra dgn rempah, kemudian masukkan 1 cawan air. 
  6. Masak hingga daging 1/2 empuk dan masukkan lebihan air dan rempah sup bunjut. 
  7. Masak hingga air mendidih dan masukkan beras, celery dan ubi kentang. 
  8. Masukkan juga kiub pati ayam/daging, garam dan sedikit gula jika suka. 
  9. Alihkan periuk ke rice cooker dan masak hingga bubur masak. 
  10. Hidangkan dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi. 

*tambahkan air panas jika bubur agak pekat 
** lebihkan serbuk lada hitam jika nak bubur lebih pedas