Senin, 09 Mei 2011

Terubuk Bakar



Dah lama tak buat terubuk bakar ni. Sempat juga buat 2 hari sebelum balik ke KL. Itupun hanya tinggal 2 ekor jer dlm esbok. Tapi besar gak saiznya...sebab tu kena potong dua. 

Sangat sedap dimakan bersama sambal kicap....mmg tak tahanlah dibuatnya. Biarpun byk tulangnya, tp hentam sajalah kan...asalkan sedap...hehe. 


Terubuk Bakar
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • 1 ekor ikan terubuk (potong dua jika suka)
  • 1 helai daun kunyit (diracik halus)
  • 2 helai daun limau purut (diracik)
  • serbuk kunyit secukupnya
  • 1/2 sudu makan serbuk cili atau cili kisar
  • garam 
  • sedikit jus limau kasturi/limau nipis
  • sedikit minyak masak
bahan-bahan kisar :
  • 2 batang serai
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Cara-cara : Satukan kesemua bahan dan perapkan selama 1 jam. Balutkan dengan daun pisang dan bakar/panggang hingga masak.


Sambal Kicap

bahan-bahan :

  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 7-10 biji cili padi (dihiris)
  • 1 tangkai cili merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • perahan jus limau kasturi secukupnya
  • kicap manis dan kicap masin secukupnya
  • gula dan garam jika perlu
Cara-cara : satukan kesemua bahan dan gaul-gaulkan sebati. Hidangkan bersama ikan bakar.