Sabtu, 28 Mei 2011

Sambal Sotong

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Dah sarapan? Kalau pepagi gini MeM n famili makan roti bako jer. Pas tu makan bubur oats. Sb tu jarang bebeno nak tayang menu breakfast... kecuali kalau ada nasi lemak, mi goreng dsbnya. 

Semalam agak sibuk sket. Biasalah, dah start cuti sekolah kan, makinlah sibuk termasuklah melayan karenah anak2. Mmg tak dapatlah nk lepak lama2 kat sini atau di FB. Last2 offline jer. Hari ni bolehlah singgah jap share menu yg dah selalu sgt diulang tayang. Harap jgn ada yg jemu yer...hehe.

Lauk sotong ni adalah menu semalam. Dah beberapa hari dah berangan nk masak tapi tak jugak terbuat2. Alhamdulillah...akhirnya tertunai juga hasrat di hati. Sotong yg biasa2 jer ni. Saiz pun taklah besar sgt. Sb tu malas nk potong atau dikelar. Apa yg penting ialah rasanya yg sedap dan lagi sedap kalau dpt makan dgn nasik lemak... :)

Jom semak resepinya.... have a nice weekend!

Sambal Sotong
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :

  • 10 ekor sotong sederhana (dibersihkan)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 1 cm halia (dikisar)
  • 3-4 sudu besar cili kisar/cili giling
  • 1 inci belacan bakar (dikisar)
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • sedikit air asam jawa
  • gula melaka
  • garam secukup rasa
Cara-cara 
  1. Gaul-gaulkan sotong dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian digoreng hingga masak/garing. Ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak menggoreng sotong tadi. Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar hingga garing. Masukkan garam, gula dan bawang besar. Kacau lagi. 
  3. Akhir sekali masukkan sotong dan air asam jawa. Gaul-gaulkan sebati hingga kuahnya pekat. 
  4. Setelah masak, hidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak.