Hari ni terlebih rajin nak buat dalca. Agaknya dh lama sgtlah kot x menyusahkan diri buat benda yg remeh temeh ni...hehe. Yalah kan, time rajin jer boleh masak mcm ni, tu pun kalau masak set nasik beriani atau nasik tomato, lengkap lagi dgn menu2 lain spt ayam masak merah/beriani, acar, dan daging masak hitam...adehh, kecur liur dibuatnya...ermm...takyah cakap dah... :D
Dalca ni DJ buat stail tak pakai santan. Kalau letak santan, cepat bebenor basi. Jadi, utk menjadikan kuahnya pekat, DJ blend separuh daripada kacang dal rebus dan campurkan juga dgn buah keras. Hasilnya, mmg sedaaapp!
Yang memaksa DJ buat dalca ni adalah disebabkan ikan terubuk masin. Pergghhh!...lagi mengancam plak rasanya. Tu yg buat x tahan tu....
Ikan ni DJ goreng garing2, pastu goreng sket bawang besar, then bubuh cili padi dan perah dgn jus limau kasturi...adeh2!, kecur lagikkk!....hihik. Makan dua jenis ni pun dah cukup...meh, kita layan dulu yer...nanti DJ update resepinya.