Jumat, 27 Mei 2011

Ikan Masak Kicap Sedap


Assalamualaikum dan bertemu kembali....

Sesekali makan lauk ikan berkicap ni mmg sgt3x dan 1000 kali sangat menyelerakan!...adehh..tak dapat nak dijelaskan dgn panjang lebarlah tentang kesedapannya...hehe. Walaupun resepinya mudah dan biasa2 jer tapi Alhamdulillah...memang berbaloi2....

Ikan yg digunakan adalah ikan kembong. Ikan tenggiri atau ikan bawal pun sedap gak...ermmm...layan jelah resepinya yer. Entri puding akan menyusul kemudian..


Ikan Masak Kicap Sedap
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • 4 ekor ikan kembong besar (digoreng seperti biasa)
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
  • sedikit hirisan cili benggala 
  • sedikit cili giling
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
bahan-bahan kisar :
  • 1/2 labu bawang besar 
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar hingga berbau wangi. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak. 
  2. Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap manis dan sos tomato. Kacau hingga sebati. Masukkan air secukupnya. 
  3. Setelah mendidih, masukkan ikan goreng, bawang goreng dan cili benggala. Gaul-gaulkan selama lebih kurang 1 minit. Tutupkan api. Angkat dan hidangkan.
  4. Setelah sebati, tutupkan api.