Senin, 30 Mei 2011

Cempedak Goreng Rangup


Alangkah bestnya dapat makan cempedak goreng niii...syurgaaa...! ..nyum nyum nyum!..yummyyy!...mimpi menjadi kenyataan!...heheh. Maklumlah, dah lebih 2 tahun MeM tak merasa buah favorite ni tau takk....tak percaya ker??...serious!..mmg dh  lama x makan.....kalau buah nangka yes, selalu gak beli kat tepi jalan atau kat kedai buah. Ada satu lagi buah yg hampir sama dgn spesis cempedak ni..kalau kat Srwk dipanggil buah 'terap'. Memang sedaaapp sgt...adehh...terbayang2 plak dah dgn buah terap tu...harap2 tak bermimpi lagi pas nih...hihi.

Apa2pun, hati puas dpt buat dan makan cempedak goreng nih...lbh2 lagi ketika masih panas, waduhh! rangupnyaaa! 


Resepinya mudah jer. Blend kesemua bahan2 utk buat batter hingga pekat sebati. Tapi taklah pekat sgt. Sedang2. Pastikan batter sentiasa sejuk utk dapatkan rasa yg rangup. 

Cempedak Goreng Rangup
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan : (3-4 orang makan)
  • buah cempedak ranum secukupnya 
batter :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • sedikit garam dan pewarna kuning
Cara-cara :
  1. Blend semua bahan batter hingga sebati. 
  2. Sediakan minyak secukupnya untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, celupkan buah cempedak ke dalam adunan dan gorenglah hingga keemasan. Toskan setelah digoreng.