Waduuhhhh! Bukan main susah lagi nak upload gambar sejak pakai Celcom nih...boleh terlelap lg tu time tunggu loading...haihh!..dugaaaann!....apa2pun Alhamdulillah, lega rasanya dpt bersiaran lagi meskipun msh dlm percutian. Kalau ikutkan, masa ni sepatutnya DJ sudah pun berada di KL. Memandangkan msh ada hal yg perlu dibereskan lagi, maka, DJ tangguhkan sedikit masa lg utk balik ke tempat penghijrahan. Biasalah kan, kita hanya merancang, hanya Tuhan yg menentukan segala2nya. Yg penting, kita redha dan terima hakikat. Ada hikmah di sebalik kejadian yg menimpa. Mungkin msh ada yg tertanya2 ke mana menghilangnya tuan rumah selama ni...hehe. Sebenarnya ayahanda tersayang sedang sakit. Dan baru2 ni makcik DJ pulak sakit dan dimasukkan ke wad. Itulah antara penyebab utama DJ balik. Bersama2lah kita mendoakan kesihatan mereka. Semoga mereka cepat2 sembuh dan semoga Allah mempermudahkan segala urusan kami sekeluarga....amin. Terima kasih sekali lg diucapkan kpd rakan2 tlh sudi mendoakan kesejahteraan dan kesihatan kami sekeluarga...amin.
Phewwhh!...rindunyaaaaaaaaaaaaa!!....rasa nk menjerit sekuat2 hati!! Dalam kesibukan ini, sempat juga DJ on9. Mana kan tidak, dah 3 minggu tak update resepi oiii....alahai mmg terasa jauh ketinggalan... byk juga yg tak terkejar..maksud DJ, DJ x sempat nk terjah semua blog rakan2 yg lain. Minta maaf sgt2 tak dpt nak respon terutama yg tlh mencuba resepi2 dari DapurKu SaYang. Disebabkan masalah line internet yg sentiasa merah dan kuning tu lah yg membantutkan usaha utk BW. Kdg2 DJ sempat jenguk skjp tp tak dpt nk tinggalkan komen. Harap2 fahamlah yer. InsyaAllah, dah balik KL nanti DJ akan menjengah ke blog rakan2 pulak.
Oklah, entri kali ni, DJ hanya sempat upload gambar2 pengat labu ni jer dulu. Sebenarnya, ada byk lg gambar yg terdahulu(sepanjang percutian) x sempat nak dibuat entri sb terlalu byk..nak upload pun bukan main susah lg. Sabar jelah dulu eh.
Pengat labu ni adalah hasil air tangan bonda tersayang. Buat masa cuti/Labour Day tempoh hari. Setiap kali ada special day, family DJ pasti akan buat mini gathering. Tak sah kalau tak panggang ikan, BBQ dsbnya. Kali ni buat yg simple2 jer spt pengat labu, ikan panggang, udg harimau rebus campur belimbing buluh, sambal kicap, linut dan sambal belimbing buluh, ayam goreng berempah, buah2an koktel berkuah dan apa lagi eh...dah tak ingat...cepat bebeno lupa..heheh.
Phewwhh!...rindunyaaaaaaaaaaaaa!!....rasa nk menjerit sekuat2 hati!! Dalam kesibukan ini, sempat juga DJ on9. Mana kan tidak, dah 3 minggu tak update resepi oiii....alahai mmg terasa jauh ketinggalan... byk juga yg tak terkejar..maksud DJ, DJ x sempat nk terjah semua blog rakan2 yg lain. Minta maaf sgt2 tak dpt nak respon terutama yg tlh mencuba resepi2 dari DapurKu SaYang. Disebabkan masalah line internet yg sentiasa merah dan kuning tu lah yg membantutkan usaha utk BW. Kdg2 DJ sempat jenguk skjp tp tak dpt nk tinggalkan komen. Harap2 fahamlah yer. InsyaAllah, dah balik KL nanti DJ akan menjengah ke blog rakan2 pulak.
Oklah, entri kali ni, DJ hanya sempat upload gambar2 pengat labu ni jer dulu. Sebenarnya, ada byk lg gambar yg terdahulu(sepanjang percutian) x sempat nak dibuat entri sb terlalu byk..nak upload pun bukan main susah lg. Sabar jelah dulu eh.
Pengat labu ni adalah hasil air tangan bonda tersayang. Buat masa cuti/Labour Day tempoh hari. Setiap kali ada special day, family DJ pasti akan buat mini gathering. Tak sah kalau tak panggang ikan, BBQ dsbnya. Kali ni buat yg simple2 jer spt pengat labu, ikan panggang, udg harimau rebus campur belimbing buluh, sambal kicap, linut dan sambal belimbing buluh, ayam goreng berempah, buah2an koktel berkuah dan apa lagi eh...dah tak ingat...cepat bebeno lupa..heheh.
Pengat labu ni mmg sedap sgt!....dimasak dgn campuran gula apong...waduh2, mmg mengancamlah rasanya. Masakan bonda dah pastinya sedap kan....resepinya pun teramat mudah. Jom layan dulu! Terima kasih sudi singgah ke DapurKu SaYang.
Pengat Labu
bahan-bahan : tiada sukatan
- Buah labu secukupnya (dipotong kiub)
- Santan cair secukupnya
- Santan pekat secukupnya
- Gula apong secukup rasa (boleh juga guna gula melaka)
- Sedikit garam
- Daun pandan (disimpul)
Cara-cara : Satukan gula apong, santan cair, labu dan daun pandan di dalam periuk. Jerangkan dengan api perlahan. Kacau sentiasa. Kemudian masukkan santan pekat dan sedikit garam. Kacau lagi hingga labu sudah mulai lembut. Tutupkan api dan hidangkan panas-panas.