Jumat, 03 Februari 2012

Kuih Lapis Seri Wangi


Assalamualaikum dan salam ceria buat semua pembaca setiaku....

Sejak dua menjak ni asyik buat kuih-muih jek...keseronokan yg x selalunya dtg kan...hehe. Kalau dah rajin, mmg pasti akan buat lagi dan lagi. Baru2 ni DJ ada buat kuih talam roti lapis coklat, juga dpt dari dapur Yatie. Rasanya mmg best sgt. Nanti DJ akan update resepinya. Yang ni pun ambik dari resepi ratu talam ni jugak. Pun sedap bangat! Memang tak tahan dgn godaannya. Pantang nampak kaler ijo, DJ pasti terpikat. Sebaik shj Yatie tayang kuih ni d FB, DJ terus buat keesokan harinya. Terima kasih sahabatku krn sudi berkongsi resepinya. Memang berbaloi2 membuatnya. Rasanya pun sedap dan kena dgn selera kami sekeluarga. Ada banyak lagi resepi kuih/talam Yatie yg harus dicuba. Kena masuk list dulu...hehe. Thanks again dear.


Ok..jom kita semak resepinya. Kalau ada yg berminat, bolehlah mencubanya ye. Selamat berhujung minggu semua dan Salam Maulidur Rasul s.a.w. 

Kuih Lapis Seri Wangi
resepi : Yatie@Sinar Kehidupanku
sumber : lepas-lagi@DapurKu SaYang

Bahan-bahan (loyang 8 inci)

Bahan A
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sk garam
  • 2 cwn santan pekat
Bahan B
  • 1 1/4 cwn gula pasir
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn santan cair
  • 2 helai daun pandan-di simpul
Bahan C
  • 3 sb rata serbuk koko*
  • 4 sb air suam utk bancuh koko*(di gaul rata, saya guna 1 sb coklat emulco je)
  • pewarna hijau, perisa pandan
Cara-cara.
  1. Masak bahan B hingga gula larut, biarkan suam sedikit.
  2. Sementara itu satukan kesemua bahan A di dlm mangkuk dan gaul rata, ketepikan dulu.
  3. Masukkan bahan B kedlm bahan A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
  4. Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna hijau/perisa pandan dan satu lagi letak bancuhan koko/coklat emulco.
  5. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain.
  6. Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
  7. Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
  8. Masukkan adunan koko 1 cwn dan kukus selama 5 minit.
  9. Setelah itu lapis pula adunan hijau selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
  10. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
  11. Kuih benar2 sejuk barulah cantik di potong. Gunakan pisau plastik ya supaya licin potongannya. Selamat Mencuba.