Senin, 27 Februari 2012

Ikan Masak Kicap


Phewwhhhh!!...lamanya nk tunggu gambar ni upload. Sabar je lah. Last2 dpt upload satu je. Rasa mls pulak nk menulis entri sejak line internet buat hal. Tapi sayang pulak bl tengok dapur ni....adehh...

Apa2pun jom layan dulu menu simple DJ hari ni. Tak ada apa yg special. Sekadar nk berkongsi resepi mudah ni jer. Tapi InsyaAllah sedap dan menyelerakan. Selain ikan kembong, ikan jenis lain pun boleh dimasak stail gini. Resepi Ikan Tenggiri Kicap pun best gak.

Mari kita semak resepi ni ye...terima kasih krn sudi singgah dan tinggalkan jejak anda di sini. DJ sgt2 menghargainya ^__^

Ikan Masak Kicap
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan : 
  • 6 ekor ikan kembong (dibersihkan)
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam
cara-cara : Gaul-gaulkan ikan bersama semua bahan di atas dan perapkan 15 minit. Kemudian digoreng hingga masak. Toskan.

bahan-bahan perencah :
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • 3 sudu besar cili giling
  • 1/2 labu bawang besar (dhiris bulat)
  • sedikit kicap manis
  • sedikit sos tiram
  • sedikit sos tomato
  • sedikit sos cili
  • hirisan cili merah
Cara-cara :
  1. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali atau tinggalkan sedikit minyak lebihan menggoreng ikan tadi. Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili giling hingga garing dan pecah minyak. 
  2. Masukkan kicap manis, sos tiram, sos cili, sos tomato dan sedikit air. Kacau sebati dan biarkan ia mendidih.
  3. Masukkan pula cili merah dan kacau lagi.
  4. Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng tadi beserta bawang besar. Kacau mesra. 
  5. Apabila kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api, angkat dan hidangkan.