Selasa, 03 Januari 2012

Talam Pandan Kacang Merah



















Assalamualaikum dan salam ceria....

Dah agak lama tak buat kuih-muih ni kan...ari tu skodeng rmh ratu talam, Yatie...byk sgt pilihan resepi kuih talam kat situ. Rambang mata nengok..rasa nk buat semua jer..hehe. Semalam DJ plan nk buat kuih talam Permata Keledek...aduhh! berkenan sungguh dgn kuih tu sjk Yatie menayangkan resepinya tempoh hari. Malangnya, tak ada stok keledek. hmm..biarlah dulu. Nanti2 boleh buat gak kan. DJ try resepi ni dulu psl berkenan sgt dgn kaler ijo dgn purple kemerahan ini.. Lebih kurang sama jer dgn kaler blog ni...sesuai gitu kan..hehe. Apa2pun itu tak penting sgt, yg paling penting rasanya yg sungguh hebat dan kena dgn citarasa. DJ ni kan, kalau ada kuih, roti atau aiskrim yg ada kacang merah ni mmg takkan menolak punya. Semuanya DJ telan...sedap sgt!

Tak rugi mencuba resepi ni. Terima kasih byk2 kpd Yatie krn sudi berkongsi resepi yg sedap ni. DJ cnp resepi ke sini plak ye supaya mudah nk dijadikan rujukan bersama. Terima kasih sekali lagi.

Kepada pengunjung semua, terima kasih yg tak terhingga kerana sudi singgah dan tinggalkan jejak anda ke sini. Byk komen tak sempat DJ reply disebabkan masa begitu terhad utk DJ berada di alam maya ini. Terima kasih kpd yg telah sudi mencuba pelbagai resepi di sini. Syukur Alhamdulillah. Jika ada apa2 pertanyaan dan kemusykilan, silalah berhubung dgn DJ di Facabook ye. InsyaAllah DJ akan respon secepat yg mungkin.

Ok lah, jom kita semak resepi talam ni...sudi2kanlah mencubanya. tq. 

Talam Pandan Kacang Merah

BAHAN UTK LAPISAN BAWAH (loyang 10x10x2@3inci)
  • 1 1/2 cwn kacang merah*- yg telah direbus empuk
  • 1 cwn air*(* di kisar bersama)
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 2 cwn santan sederhana pekat
  • 2 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)/tpng jagung
  • 1 cwn gula halus
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna merah

CARANYA
  1. Kisar kacang merah yg telah di rebus bersama 1 cwn air. Biarkan ketepi.
  2. Dalam bekas lain masukkan tepung beras, tpng hoen kwee/tpng jagung, gula, garam bersama santan. Bancuh semua bahan dan tapis.
  3. Masukkan kacang merah yg di kisar tadi dan gaul sebati. Masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana saja- tutup api.
  4. Panaskan pengukus. Alaskan loyang dngn plastik dan sapu minyak di kelilingnya.
  5. Tuangkan adunan tadi dan kukus selama 25 minit.
  6. Sementara itu, buat utk adunan lapisan atas.

BAHAN UTK LAPISAN ATAS
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cwn gula halus
  • 2 biji telur
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn air (kisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
  • secubit garam
  • pewarna hijau

CARANYA
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana je.
  2. Tuangkan adunan ke atas lapisan kacang merah tadi.
  3. Sebelum tuang adunan, pastikan tiada air bertakung di permukaan kuih. Sekiranya ada, sengetkan loyang dan guna tisu dapur utk mengelap air.Selepas tu, cakar2 sikit guna garpu barulah tuangkan adunan warna hijau.
  4. Kukus lagi selama 25 minit guna api sederhana saja.
  5. Setelah siap, buka penutup kukus dan biarkan 5 minit dngn api yg belum di tutup. Ini bagi mengeringkan permukaan kuih.
  6. Setelah siap, angkat loyang kuih dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.