Minggu, 29 Januari 2012

Kek Lapis Cheese Pesona

Assalamulaikum dan salam ceria buat semua pembaca...

Baru dpt bersiaran semula...adehh..mcm biasalah, DJ agak bz sket kebelakangan ini sampai tak cukup masa nk update blog dan blogwalking. Masalah line internet pun satu hal. Asyik2 DC jer...bersabar je laaa. Apa2pun DJ berterima kasih atas kesudian semua pembaca berkunjung ke sini dan meninggalkan jejak. 

Ok...Kali ni nk share satu resepi chilled cake yg sungguh mudah dan sedap. Dah pernah rasa kek sebegini time raya puasa tahun lepas. Masa tu my sister la yg buat seloyang besar...tapi menggunakan biskut keju. Waduhh2..mmg sedap sangat. Cuma tu lah,  kek tu cepat sgt cair setelah dikeluarkan dari peti sejuk. Mmg nk kena makan cepat2...

Kali ni DJ mencuba resepi dari Ryo pulak. Dari hujung tahun lps lagi terasa nk buat tp asyik2 tertangguh jek.  Ramai yg dok asyik tayang kek ni..huhuh..mmg jeles dakuu.....dah tak dpt nk sebut nama satu2 sb hampir kesemua blogger masakan dah pun mencuba resepi sedap ni. Tapi sebenarnya kan DJ mmg berpuasa dp memakan keju selama 2 bulan. Maklumlah berat dah semakin bertambah masa tu, kenalah reduce lemak dulu. Berjaya jugak akhirnya...hehe. Baru2 ni bila dah sampai seru, barulah DJ buat. Terima kasih ye Ryo sb sudi berkongsi resepi mabeles ni. Akan tetapi...nk minta maaf dulu kat Ryo sb akak ter'derhaka' pd resepinya. Akak tambah dua bahan mengikut citarasa akak....hehe. Bahan2 tersebut ialah butter dan susu tepung. ..hehe..sabar je lah...mula2 ingat nk letak nestum kisar je tapi  stok tu dah habis pulak...huhu

Alhamdulillah...beginilah kejadiannya. Kek ni taklah cair sgt bila dah duduk kat luar dari peti sejuk. Seronok sgt bila impian dah tercapai. Lain kali nak buat lagilah. Mungkin akan menggunakan biskut lain pulak. O ya, biskut ni DJ celup dgn air nescafe suam jer. Memang terasa sgt aroma kopinya...ala2 tiramisu gitu bak kata kak Nor (maklumlah sama citarasa kan kak?..hehe)...mmg best! Thanks Ryo.

Apa2pun, bahan2 yg DJ tambah tadi adalah mengikut citarasa DJ ye. Kalau ada sesiapa nk ikut, silakan. Tapi resepi yang Ryo kongsikan ini mmg cukup sedap! Jom kita semak!...

Kek Lapis Cheese Pesona 
sumber : lepas-lagi@DapurKu SaYang

Bahan2: (Saiz 9x9)

A: 
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) 
  • 500 ml susu segar,dipanaskan (DJ menggunakan air nescafe) 

B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura) 
  • 10 ml susu segar 
  • 1/2 cawan gula halus (DJ guna gula icing 1/3 cawan) 

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati 
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair 
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan 
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper. 
  5. Panaskan susu segar,padamkan api. 
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw) 
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan 
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi 
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir. 
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) 
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong. 

Bahan yang DJ tambah :
  • 125 butter (dilembutkan)
  • 1/2 cawan susu tepung (DJ guna jenama Fernleaf)
Caranya ialah : Putar cream cheese bersama butter hingga kembang. Kemudian dimasukkan gula dan putar lagi hingga sebati. Seterusnya dimasukkan susu segar dan susu tepung. Putar lagi hingga sebati. Selebihnya ikut step di atas.

Sedapnyaaaaa!