Senin, 04 April 2011

Tauhu Kukus BerSos Tiram

Assalamualaikum...

Betapa rindunya nk makan tauhu kukus ni...sesekali makan mmg sedap sangat...terfikir gak nak buat puding tauhu tapi tauhu lembut ni hanya tinggal sekeping jek...nak buat puding atau nak kukus..byk kali gak fikir...finally, kukus jer lah...next time beli lebih sket dan bolehlah dibuat puding. Puding apa entah...idea ni akan ada time nak memuding jek.....hehe.

Biasanya bl dah buat tauhu kukus ni DJ akan makan gitu2 jer dengan kuahnya. Bila dah kenyang, tak pandang dah nasik dan lauk2 lain. Kali ni buat bersos tiram. Memang sedaaapp!

Tauhu Kukus Sos Tiram
Resepi : DapurKu SaYang@lepas-lagi.blogspot.com

bahan-bahan :
  • 1 keping tofu lembut (dikukus selama 5-7 minit)
  • 1-2 sudu makan sos tiram
  • 1-2 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu kecil madu - optional
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/4 kiub ayam atau kiub ikan bilis
  • sedikit minyak bijan atau minyak masak
  • 1 sudu makan kacang tanah kisar
  • sedikit daun bawang
  • sedikit air
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih hingga terbit bau.
  2. Kemudian masukkan sos tiram, madu, sos cili, kicap manis, kiub ayam/ikan bilis dan sedikit air. Kacau sebati.
  3. Setelah masak, angkat dan siramkan ke atas tauhu yang sudah dikukus tadi. Taburkan kacang tanah dan daun bawang. Hidangkan.