Rabu, 06 April 2011

Puding Milo Kukus

Sekali tengok macam kek jer kan...hehe. Biasanya DJ kukus dalam bekas-bekas kaca kecik. Biar nampak comel sket. Tapi entah kali ni bubuh dalam satu bekas jek. Saja nk buat kelainan. Bila dah siap kukus, biarkan puding ni sejuk terlebih dahulu...pas tu barulah diterbalikkan. Memang sekali pandang tu nampak mcm kek coklat jer....hehe. Kalau nak dibakar cara bain marie pun boleh. Lagi nampak cantik hasilnya..mcm nk buat puding gula hangus tu gak...halus dan licin jer kulitnya...kan3x?....Apa-apapun rasa puding ni maintain sedaaappp!...

Ni lah antara yg DJ sempat buat hari ni... sebagai pelengkap makan siang. Teringin benar nak buat lassi mangga...tapi stok mangga lak dah habis. hmmm...tak apalah...lenkali saja.

Jom semak resepi puding nih. Memang teramat senang nk buat. Pendek katalah, budak darjah 1 pun boleh buat tau...ahakss...

Puding Milo Kukus
Resepi : DapurKu SaYang@lepas-lagi.blogspot.com

bahan-bahan : 2-3 orang makan
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan susu segar 
  • 1/2 cawan gula perang (boleh tambah lagi ikut citarasa)
  • 2 biji telur A
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan bekas tahan panas untuk puding. Jika nak buat satu bekas, sapukan sedikit mentega. 
  2. Kisar semua bahan di atas KECUALI telur hingga sebati. Ketepikan.
  3. Dalam bekas yang lain, pukul atau kacau telur perlahan-lahan tetapi jangan sampai berbuih. 
  4. Satukan telur dengan bahan yang dikisar tadi. Kacau sebati. Kemudian tapiskan.
  5. Tuangkan ke dalam bekas tahan panas. Tutupkan dengan kertas foil/aluminium. Kemudian kukuslah selama lebih kurang 30-40 minit. 
  6. Setelah masak, biarkan ia sejuk terlebih dahulu. 
***Kalau suka serbuk kulit kayu manis, bolehlah bubuh sket dalam adunan.