Kamis, 07 April 2011

Rendang Daging Berempah



Assalamualaikum....

Minggu merendang tak habis lagi...hehe. Sejak dua menjak ni mmg rajin sungguh buat rendang...tak jemu2 nampaknya. Yalah, rendang ni sedap kan, tunggu rajin jer boleh buat. Kalau tak buat pun, beli siap jer. Kalau sebelum ni DJ tayang rendang ayam, kali ni tayang rendang daging lak. Menggunakan resepi yg lebih kurang sama. Cuma kali ni DJ tambah buah keras sb nak bagi lebih pekat dan sedap. Memang sedap sangatlah!

Sebenarnya mood minggu ni tak begitu stabil sb terasa mcm tak sedap hati lak....tapi still oklah. O ya sebelum terlupa, ada yang bertanya tempoh hari tentang kamera yg DJ pakai utk shoot gambar2 yg semakin hari semakin membesar dan clear...ekeke. Ok sejujur2nya, DJ pakai kamera digital biasa jer...lom sampai tahap SLR lagi seperti yg disangkakan...jauh panggang dari api..tengoklah gambar pun msh tahap amatur lagi tu....hehe. Tp yang penting, puas hati, kebanyakan gambar tak perlu diedit byk dan ada yg tak edit langsung (termasuk gambar rendang ni....sekadar letak frame dan watermark shj), harganya yg affordable dan senang nak sumbat dlm poket jeans dan handbag...dan senang nk bawak ke hulu ke hilir....hehe. Begitulah ceritanyaa...hehe

Oklah, mari kita layan dulu resepi rendang ni yer. Kalau ada yg tringin nak cuba, dipersilakan. Trm ksh. 

Rendang Daging Berempah
Resepi : DapurKu SaYang@lepas-lagi.blogspot.com

bahan-bahan :
  • 1 kilo daging (dipotong kiub atau ikut suka dan dibersihkan)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 sudu makan rempah kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
  • 3 sudu makan cili giling atau secukupnya (boleh campur dengan cili padi)
  • gula melaka secukupnya
  • 3 biji buah keras (ditumbuk)
  • Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang)
  • sedikit air asam jawa
  • kerisik secukupnya
  • santan cair dan santan pekat secukupnya
  • garam secukup rasa
bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 10 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1/2 inci kunyit hidup
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar bersama serai dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling, buah keras dan rempah kari. Tumis lagi sampai pecah minyak.
  2. Masukkan daging, santan cair, air secukupnya, garam dan gula melaka. Setelah hampir empuk, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi dengan api perlahan sehingga daging benar2 empuk. Setelah masak, tutupkan api.
  3. Hidangkan. Sangat enak dimakan bersama nasi lemak, pulut kuning, lemang dan nasi putih.