Jumat, 08 April 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Kek ni sebaik jer lepas bakar terus potong gini2 sb askar2 dah tak sabar nak ngap. Nasib baiklah sempat mintak dia org ni bersabar jap...biasalah nk buat tayangan amal...hehe. Kalau dibiarkan sehari dua, lagi nampak kelembapannya dan lagi sedap tak terkata...tapi biasalah kek coklat tanpa telur sentiasa laku kat umah ni. Kedua2 org askarku boleh makan sb yg sorang tu mmg takleh makan kek coklat yg ada telur. Cepat muak agaknya. 

Alkisah sebenarnya DJ nk buat kek kukus Chef Zubaidah yg tengah meletop skrg ni. Sana sini org dah buat. Memang nampak best sgt kek tu. Tapi hajat ni tak kesampaian dan terbantut sejak terkeluarnya berita telur palsu baru2 ni. Entah, tetiba jadi tak jadi jer nak buat. Bukan tak yakin dengan telur yang berlambak dalam esbok tu. DJ tau tu telur asli. Nak bezakan yg palsu dan asli ni pun dah ada diberi maklumat kan...tapi entahlah, rasa2 nak stop dulu guna telur...nanti2 boleh continue..hehe. 

Kek ni DJ bakar dengan suhu 140C jer tapi 10 minit terakhir tu DJ naikkan lagi ke 160C. Sebabnya ialah oven ada meragam sket. Dah uzur katakan...hehe. Tapi kalau suhu2 biasa tu bolehlah guna sekitar 160C jer kot. Tu bergantunglah pada jenis oven masing2 lah yer. 

Alhamdulillah, stkt ni versi apa sekalipun kek eggless ni tetap menjadi biarpun taklah menarik sgt kejadiannya. Mungkin ada sedikit keretakan berlaku tapi tak apa, asalkan menjadi, sedap dan moist. Pada mulanya nak letak topping coklat. Bila DJ dah rasa sepotong, rasanya tak perlu dah nk bubuh topping tu sb dah cukup lemak manisnya. 

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@lepas-lagi.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.


Untuk versi dlm cup, SILA KLIK DI SINI