Senin, 11 April 2011

Crispy Onion Rings (my style)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Tiba2 rasa nak demam plak. Ni bukan demam kek eggless yer tp btl2 rasa nk demam. Dah musim agaknya. Harap2 tak berlarutan. Tapi demam kek eggless tetap ada kesinambungannya..kalau tak dari dapur sini, dari dapur sana sinun...heheh. 

Adehh...dah tak tau nk cakap dah ni...kita layan dulu crispy onion rings yg DJ buat pagi tadi utk si prince charming. Mmg fav dia nih. Si kakaknya tak reti mkn bawang besar stail gini. Jadi, tak adalah nk berebut-rebut. Selain snek ni, DJ sempat gaklah buat mi goreng sket. 

Oleh krn DJ msh menghadkan penggunaan telur kat rumah ni, maka, nak buat onion ring ni pun tak pakai telur. Buat batter yg ringkas tapi rangup. Ni nak bg tau sejujur2nya....onion ring ni tersangatlah rangup dan sentiasa rangup walaupun dah sejuk. Tp bawangnya tetap lembut la kan sb bila dah sejuk, ia akan jadi berair...dah mmg sifatnya..hehe...tapi tepungnya tetap rangup. Kalau bubuh telur pun ok, cuma rangupnya tak lama. Bila dah sejuk jer terus lemau. Apa2pun terpulang pd selera anak tekak masing2 kan. Janji happy....hihik.

Nampak tak DJ buat apa ni? Apa nama selaput putih transparent yg mcm berlendir sket ni??..DJ tak tau nak sebut apa. Yang nilah DJ sentiasa buang kalau tak nak bagi bawang ni rasa mcm kelat2 sket. Kalau tak nak buang pun tak apa.

Oklah, eh, panjang lak ceritanya....hehe. Jom semak resepi mudah ni....

Crispy Onion Rings
resepi : DapurKu SaYang@lepas-lagi.blogspot.com

bahan-bahan :

  • Bawang Holland secukupnya (dipotong bulat)
  • 1 cawan tepung naik sendiri 
  • 3/4 cawan air sejuk dari peti ais
  • sedikit lada sulah
  • garam dan sedikit gula
Cara-cara :
  1. Satukan kesemua bahan kecuali bawang ke dalam mangkuk dan sebatikan. Kemudian simpan ke dalam peti sejuk selama 15-20 minit.
  2. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak cukup panas.
  3. Celupkan bawang ke dalam batter sejuk tadi dan gorenglah sehingga keemasan. Toskan.
  4. Hidangkan bersama sos cili. Sangat enak dimakan pada bila-bila masa sahaja.
***Jika adunan/batter kurang pekat, sila tambah tepung.