Senin, 31 Januari 2011

Ayam Goreng Lada Hitam (resepi II)


Dah lama tak masak ayam goreng berlada hitam. Kebetulan SIL ada kat rumah. Dia mmg gemar ayam lada hitam ni sejak 2 tahun lepas lg. Katanya enak bangat!...Untuk tidak menghampakan permintaannya, DJ buatlah ptg semalam. Ingatkan nak tayang malam tadi tp mcm biasa, tak sempat...hehe. Hari ni tak tau nak masak apa, sb msh kenyang lagi dgn roti canai. Apa2pun, jom layan dulu resepi ayam goreng berlada hitam ni yer. Amat sesuai dimakan dgn nasi ayam atau nasi putih atau dicecah dgn sos cili. Bila buat ayam ni kan teringat plak dgn kak Zila66....hehe.


Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong ikut suka)
  • 3 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • sedikit sos lada hitam - optional
  • 2 sb kicap pekat
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk) 
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
  1. Rebuskan ayam bersama sedikit garam hingga 1/2 masak. Kemudian dituskan.
  2. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan sebentar atau semalaman.
  3. Goreng hingga masak. 
  4. Hidangkan bersama sos cili jika suka