Kamis, 13 Januari 2011

Tauhu Sos Mentega Kacang


Hari tu tayang tauhu. Hari ni tayang lagi. Jangan bosan ya..hehe. Menu ni adalah menu tahun lepas lagi. Baru sempat nk update.

Boleh dikatakan setiap minggu dyg masak tauhu. Tak pernah jemu.. sb tauhu ni boleh dipelbagaikan cara masakannya. 

Kali ni nak share resepi tauhu yg menggunakan mentega kacang sbg sosnya. Nak tau rasanya, kenalah cuba resepinya dulu yer. Resepi ni adalah resepi lama sekitar tahun 90an dulu. Tak ingat dari mana dapat tp msh ingat sket2 bahan-bahannya. Kemudian telah diubah mengikut kesesuaian dan citarasa sendiri. 

Tauhu Sos Mentega Kacang 

bahan-bahan :
  • 4 keping tauhu keras (digoreng hingga masak)
  • sedikit tauge (dicelur)
  • sedikit timun (dihiris halus)
  • sedikit kacang tanah panggang/gajus panggang (ditumbuk kasar)
bahan sos :
  • 3 sudu besar mentega kacang rangup (-/+)
  • 2-3 biji cili padi (dihiris nipis)
  • 1/2 cawan susu segar / susu cair (boleh tambah jika suka)
  • 3 sb kicap cair
  • 1 sk kicap pekat - optional 
  • sedikit daun ketumbar (diracik/hiris halus)
  • 1 sb mayonis @ 1 sb cuka
  • 1 sudu makan bawang putih goreng
  • sedikit lada sulah
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :

  1. Untuk sosnya : satukan kesemuanya di dlm periuk dan jerang dgn api perlahan. Kacau sehingga sedikit pekat.
  2. Susunkan tauhu di atas pinggan, tuangkan sos di atasnya. Kemudian, hiaskan dgn tauge, timun dan taburkan kacang. Hidangkan.