Rabu, 02 Februari 2011

Tenggiri Goreng Masam Manis


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Hari ni terasa nk makan ikan tenggiri. Dah jemu makan lauk daging dan ayam. Nasib baik anak2 dah mula minat dgn ikan. Sekali sekala tenggiri buat stail gini memanglah menyelerakan. Nak masak pun mudah jer. Yang penting, sedap dan menepati selera.

Tenggiri Goreng Masam Manis

bahan-bahan seadanya :

  • ikan tenggiri (digoreng mcm biasa)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • sedikit hirisan halia
  • 1/2 kiub pati ayam
  • sos cili 
  • sos tomato
  • sos tiram
  • cuka
  • garam dan gula
  • timun (dihiris dadu)
  • tomato (dihiris dadu)
  • sedikit hirisan daun bawang
Cara-cara :  Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga perang. Kemudian masukkan kiub ayam, sos cili, sos tiram, sos tomato dan cuka. Sebatikan. Masukkan sedikit air dan kacau. Biarkan mendidih sebentar. Masukkan garam dan gula secukupnya diikuti  timun, tomato, dan daun bawang. Setelah masak, angkat dan siramkan ke atas tenggiri yg sudah digoreng tadi. Hidangkan dgn nasi panas. Sedaappp!



Mood berblogging semakin berkurangan, kenapa yer??. Agaknya DJ kena ambik cuti dulu kot...hehe.