Rabu, 26 Januari 2011

Siakap Sweet Sour & Spicy


haha....nak tergelak jap. Psl apa gelak?? sebabnya ialah ikan ni salah posing. Ignore jelah yer. Nilah satu2nya lauk utk dinner malam ni. Tak lebih tak kurang. Siakap sekor ni pun jenuh nak menghabiskannya tau. Time nak goreng ptg tadi punyalah tak muat kuali. Besar bukan main lagi sampai tak muat nak masuk gambar...sabo jelah...


Ingat nak masak lauk daging dan sayur tapi tak jadilah pulak sb makan ikan ni pun dah cukup kenyang. Lagipun hubby ada kat Kuantan. Jadi tak berapa syok mkn bertiga jer...hehe. Apa2pun menu ni dah semestinya sedap. Anak2 pun kata sedap sangat. Walaupun letak cili kisar tapi sebenarnya taklah pedas sgt pun. 

Layan jelah yer. Resepi biasa2 je ikut stok.

bahan-bahan :

  • 1 ekor ikan siakap (digoreng garing)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 2-3 sb cili kisar
  • sos cili 
  • sos tomato
  • kicap manis
  • sedikit cuka
  • garam dan gula secukup rasa
  • hirisan nenas, tomato, kapsikum dan daun sup
cara-cara : Tumiskan bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga terbit bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing. Masukkan sos cili, sos tomato, cuka, kicap manis dan diikuti air secukupnya. Masak hingga mendidih. Perasakan dgn garam dan gula sekiranya perlu. Kemudian, masukkan kapsikum, tomato, daun sup dan akhir sekali nenas. Kacau sebati. Setelah masak, tutupkan api dan siramkan ke atas ikan yang sudah digoreng. Hidangkan panas-panas.