Senin, 17 Januari 2011

Easy Tiramisu


hehe...ignore jer tiramisuku yg sememeh ni...mmg sengaja dibuat sememeh mcm ni sb nak cepat. Main cedok ngan sudu jek...huhu. Sakit mata gak nengok tapi...ada kukesah?...kesah gaklah sket2....kalau rajin nanti tayang gambar baru...tu pun kalau rajinlah kan...heheh. 

Nilah tiramisu sebelum kejadian. Kena disejukkan dulu lbh kurang 7-8 jam. Lepas buat lady finger tu, terus buat yg ni. Entah kenapa terlebih rajin plak mlm tadi padahal dah letih teramat2 sgt....huhu. 

Tak susah nk buat tiramisu ni. Kalau ada bahan seperti krim keju, whipping cream, gula, air nescafe dan biskut atau kek, semuanya boleh jadi. Sedap tak boleh nak cakaplah. Kalau nak resepinya, boleh rujuk kat dapur umi e di myresipi.com yer. Senang sangat. Resepi Tiramisu beryogurt pun sedap. Ada di SINI resepinya. bagi yg teringin nak buat biskut tiramisu aka lady finger sendiri, bolehlah mencuba resepinya di SINI. semoga sukses!


Update :

Tiramisu
sumber : umi e

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek (DJ guna biskut tiramisu /lady finger)
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara :
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 3 bahagian
  5. Susun 1 bahagian dalam bekas
  6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
  7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
  8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
  9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  10. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...