Senin, 17 Januari 2011

Lady Fingers (Span Jejari)


Kalau rasa susah sgt nak cari lady fingers untuk buat tiramisu atau sebagainya, ada baiknya belajar buat sendiri. Habis cerita...kan? kan? kan?...hehe.
Dah banyak kali gak buat LF ni...hasil edit sana edit sini, maka terhasillah resepi mengikut citarasa sendiri. Bahan-bahan pun tak banyak pakai tau. Yang penting, telur hendaklah diputar hingga kental dan gebu, barulah menjadi. 


Bila dah siap, bolehlah buat tiramisu atau makan gitu2 jer, pun sedap...hehe.

Lady Fingers 
Bahan-bahan :

  • 4 biji telur (diasingkan kuning dan putihnya)
  • 100 g tepung gandum (diayak)
  • 100 g gula kastor (bahagi dua)
  • 1/2 sk krim tartar - optional
  • 1 sk esen vanilla
  • gula aising secukupnya utk saduran
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan dulang pembakar. Alaskan dengan baking paper. 
  2. Untuk kuning telur : Satukan dgn 50g gula dan esen vanilla di dlm mangkuk pengadun. Putar hingga pucat dan gebu. Ketepikan.
  3. Untuk meringue : Putar putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula dan krim tartar. Putar lagi hingga kental dan bertanduk.
  4. Satukan meringue tadi bersama adunan kuning telur dan sebatikan dgn cara kaup balik. Masukkan tepung dan kaupbalikkan lagi hingga sebati.
  5. Kemudian paipkan atau sudukan seperti jejari di atas dulang pembakar lebih kurang 7cm panjangnya. Boleh dibuat tebal atau nipis. Ikutlah selera sendiri.
  6. Taburkan/ayakkan gula aising di atasnya dan bakarlah selama 15 minit.
Tak ingat siapa yer tempoh hari bertanyakan tentang baking paper utk alas loyang dan dulang. Inilah salah satu contoh baking paper yg dah biasa DJ gunakan utk projek mem'baking'.