Senin, 22 Agustus 2011

Ayam Goreng Berempah Beriani

Minta maaf sekiranya gambar ni terlampau terang & menyakitkan mata. 
Memang x sempat nk edit langsung gara2 nak cepat....huhu.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semuanya...

Waduhh2...terlambat lagi nak update blogku ini. Nampak sgt bersawang. Spider sana spider sini...bilalah nk mencuci balik ni eh...raya dah nk dekat dah nih...huhu. Apa2pun utk tdk menghampakan para pembaca setiaku di sini...jomlah kita mencuci mata dengan menu yg dimasak semalam. Ni lah antara yg sempat dirakam. Ayam goreng berempah beriani. Sebelum ni DJ ada letak resepinya DI SINI. Tapi DJ kopipes semula resepinya di sini supaya senang nk baca kan. Kang tak letak resepi, ada plak yg merungut kang...spt yg terjadi bbrp hari lepas. Nak buat macam mana kan. DJ tak mampu nk memuaskan semua pihak. Kalau ada ruang dan masa, DJ bolehlah melepak lama sket kat sini dan update mana2 resepi yg belum ditulis. Tetapi tuntutan kerja2 lain telah mengatasi segala2nya. Apalah dayaku. Sekiranya ada terdapat kekurangan dlm blog ini, DJ memohon maaf la yer. Terima kasih juga kpd yg memberi komen. Ada yg sempat dibalas dan ada yg belum sempat dibalas lg. Nanti DJ akan cuba membalasnya satu persatu...InsyaAllah.

Ok...jom kita layan resepi sedap ni. Ada yg dah mencuba resepi ni. tqvm. Memang tak menghampakan. Alhamdulillah...seronok dpt feedback yg baik dp rakan2 blogger. Kalau tak jumpa rempah beriani, boleh juga digantikan dgn rempah kurma. Pun sedap jugak. 

Ayam Goreng Berempah Beriani
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan)
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar rempah beriani
  • 1 sudu besar rempah kari ikan 
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu besar serbuk cili (-/+)
  • sedikit air sejuk (jika perlu)
  • garam dan gula secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 6-7 batang serai 
  • 6 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 4 ulas bawang putih
Cara-cara :
  1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
  2. Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan.
  3. Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.

Sedaaaaaappp!