Senin, 01 Agustus 2011

Iftar 1 : Resepi Ketam Masak Merah Berkicap

Assalamualaikum....

Untuk menu berbuka puasa smlm, DJ masak ala2 kadar jer. Selain ketam masak merah b'kicap, DJ buatkan sup ayam utk anak2. Lagipun hubby ada belikan martabak. Mmg lebih dp mencukupi bg kami sekeluarga. Hmmm...hari ni plak tak pasti lagi nk masak apa. Msh blurrr....

Ok jom layan resepi ketam masak merah berkicap yg sungguh sedap ni! Sorry, gambar tak brp menarik sb nk cepat kan...hehe.

Ketam Masak Merah Berkicap
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 5 ekor ketam (dibersihkan dan direbus sedikit bersama garam dan asam gelugur. Kemudian ditoskan)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci lengkuas (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • 3 sudu besar cili giling
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan sos cili
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tiram, kicap pekat, sos cili dan sedikit air. Masak hingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan ketam, asam gelugur, garam dan gula secukup rasa. Gaul-gaulkan hingga sebati
  4. Setelah masak, hidangkan.



Sedaaappppp!