Jumat, 05 Agustus 2011

Menu Iftar 5 : Resepi Golden Chicken Puff


Assalamualaikum.....

Bosan dan tak tau nak buat apa dah dgn roti sandwich yg berbaki dan hampir expired?? Jom kita buat puff ayam guna roti jer, nak? Penyediaannya amatlah mudah sekali. Semudah ABC. DJ dpt ilham setelah terkontang kanting mencari idea mcm mana nk perhabiskan stok roti Gardenia semalam. Biasalah time berpuasa ni roti jadi tak luak plak. Ari tu dah buatkan puding roti. Smlm, Alhamdulillah...menjadi gak puff ni...sgt mudah, rangup dan sedap! Yang bestnya tak perlu buat pastry atau guna kulit pastri yg instant tu. Guna roti pun sedap gak tau. Makan time panas-panas lagi tu...adehh...mmg rangup dan menyelerakan. Boleh jer dihidangkan bila-bila masa jer.

Amacam?? ada teringin??...jom kita layan resepinya yer. Hari ni DJ tak pasti lg nk masak apa utk berbuka...mulalah gelisah...mungkin nk buat rendang padang kot...Arggghhh!...tak pasti!

Golden Chicken Puff
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • 6-8 keping roti sandwich
  • 100 g daging ayam cincang
  • 1 keping cheesedale (disiat-siat kecil)
  • 2 sudu besar susu segar
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sudu besar mentega
  • sedikit sayur campur
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)
  • sedikit serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu besar mayonis
  • sedikit garam jika perlu
Cara-cara :
  1. Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga keperangan. Kemudian masukkan isi ayam cincang tadi dan kacau hingga sedikit kering. 
  2. Masukkan cheesedale, susu, sayur campur dan serbuk lada hitam. Kacau sebati.
  3. Masukkan pula garam dan mayonis. Kacau lagi hingga kering. Angkat dan ketepikan.
  4. Sediakan roti. Potong semua bahagian tepinya(kerak) jika suka. Kemudian leperkan dengan rolling pin.
  5. Sapukan semua bahagian tepinya dengan telur. Kemudian letakkan inti ayam tadi di tengah-tengahnya. Lipat seperti bentuk triangle dan tekan kemas bahagian tepinya dengan garpu.
  6. Sediakan minyak untuk goreng terendam. Gunakan api sederhana. Apabila sudah cukup panas, gorenglah roti tadi hingga keemasan. (MINYAK JANGAN TERLALU PANAS, nanti roti jadi hangus). Setelah masak dan garing, angkat dan toskan.
  7. Hidangkan panas-panas. 
***puff ni kalau dibiarkan sejuk lama2, ia akan lembik tapi x liat. Still ok 4 me.


Antara yg sempat ditembak...hehe.