Selasa, 02 Agustus 2011

Iftar 2 : Resepi Cendawan Goreng Crispy

Assalamualaikum...

Untuk iftar semalam, DJ hanya masak yg ringkas2 jer. Belum ada mood lg nk masak yg special...hehe. Tapi yg ringkas2 pun tetap menyelerakan. DJ sempatlah buat cendawan krispi, ayam masak merah berlengkuas dan tauhu sumbat. Memang best sgt esp cendawan krispi tu...dah sejuk pun tetap rangup. 

Jom layan resepi mudahnya yer. Senang jer nk buat. Untuk sosnya, DJ guna sos cili tauhu sumbat. Sedaaaapp!


Cendawan Goreng Crispy
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 250 g cendawan (dicuci bersih dan dikeringkan)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 sudu besar mentega
  • garam secukupnya
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • sedikit lada sulah
Cara-cara :
  1. Kisar/blend semua bahan kecuali cendawan hingga sebati. 
  2. Siat-siatkan cendawan jika perlu. 
  3. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak betul-betul panas.
  4. Celupkan cendawan ke dalam adunan tadi dan gorenglah hingga garing keemasan. Kemudian toskan.
  5. Hidangkan panas-panas bersama sos cili atau sos bermayonis.



Ini plak lauk ayam masak merah berlengkuas(menu permintaan si princess). Resepi lbh kurang sama dengan Ketam Masak Merah. Cuma ayamnya kena goreng dulu dan bahan-bahan tumis DJ tambahkan rempah 4 sekawan.