Kamis, 04 Agustus 2011

Iftar 4 : Resepi Puding Roti Chocolate Chips...yang sgt mudah dan sedaaap!

Assalamualaikum dan salam Jumaat....

Kali ni DJ nk share satu resepi puding yg tak memerlukan penggunaan serbuk agar-agar. Penyediaan yg amat ringkas dan hanya mengambil masa lbh krg 20-30 minit jer. Alhamdulillah...hasilnya memang best. Rasa puding ni ada keunikannya yg tersendiri tetapi sgt kena dengan selera DJ sekeluarga. Nak tau rasa mcm mana, kenalah try resepinya yer. Resepinya diambil dari Majalah Sedap tetapi telah diedit sket bahan-bahannya mengikut citarasa.

Puding Roti Chocolate Chips
Sumber : Majalah Sedap, 2011
Olahan : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan : 4-5 orang makan

  • 4 keping roti sandwich (disiat-siat kasar)
  • 300 ml susu cair
  • 25 g serbuk koko
  • 50 g gula pasir
  • 25 g tepung jagung
  • 2 biji kuning telur (dipukul ringan)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar mentega
  • chocolate chip secukupnya
Cara-cara :
  1. Satukan susu cair, serbuk koko, gula pasir, esen vanilla dan tepung jagung di dalam periuk. Didihkan dengan api perlahan dan kacau hingga meletup-letup. Matikan api.
  2. Ambil sedikit rebusan susu tadi untuk dicampurkan dengan kuning telur. Kacau sebati.
  3. Nyalakan api langkah 1 tadi. Masukkan kuning telur tadi ke dalamnya dan kacau semula hingga pekat dan meletup-letup. Angkat.
  4. Masukkan mentega dan kacau rata. Masukkan pula roti dan kacau lagi hingga bersalut (kacau cepat-cepat). Akhir sekali masukkan chocolate chips. Ratakan.
  5. Tuangkan ke dalam mangkuk tahan panas kecil. Taburkan baki chocolate chips. 
  6. Sejukkan ke dalam peti sejuk sebelum hidang.
  7. Jika suka, boleh juga hiaskan dengan sirap coklat atau sos karamel.