Senin, 12 April 2010

Stuffed Tofu (Resepi II)



Dah lama tak buat tauhu sumbat sedap ni. Walaupun tekak ni tak boleh nak makan benda2 berminyak lagi, tapi kalau dah teringin sgt tu, buat jer lah. Itupun nak kena paksa diri gak ke dapur. Dah siap masak2, barulah dpt rest kejap. Betapa penatnya hari ni....penat bukan kerana penat memasak, tetapi penat melayan tekak yg teramat2 sakit. Sejak makan ubat batuk tu lah....batuk makin bertambah, bukannya nak cepat elok. Lepas tu, baru terfikir yg kita ni alergik dgn ubat batuk....huhu. Tadi otw balik dari Giant singgah jap ke Guardian, beli 'Fisherman's Friend' kat farmasi. Barulah rasa lega tekak ni. Bila fikir2 balik, sebenarnya tekak ni serasi dgn Fisherman. Kenapalah tak fikir dari awal2 lagi....maklumlah dah lm tak kena virus ni...tu yg pelupa sket...hehe.

Oklah, off the record. dah bosan cerita benda yg sama...heheh. As usual, to the visitors and friends, thank you so much for stopping by. Andalah penyeri rumahku ini. Datanglah lagi pd bila2 masa shj. Pintu rumah sentiasa terbuka buat anda semua walaupun tuan rumah selalu menyepi dan akan menyepi lagi utk jangkamasa yg agak panjang dlm masa terdekat ni. Bukan sekarang tau...ehem...hint dulu....hehe. 

Berbalik cerita pasal tauhu ni, resepinya dah ada kat dapur dyg. Boleh KLIK DI SINI. Atau DI SINI. Cuma resepi II ni ada sedikit perubahan. Apa2pun kedua2 resepi ni tetap sedap dan menyelerakan. Boleh dimakan dgn nasik atau pun main ratah gitu jer dgn sos cili. Sedaaappp!

Stuffed Tofu

Bahan-bahan :
  • 3-4 keping tauhu (digaul bersama sedikit garam)
  • 2-3 ekor udang basah (direbus dan dicincang)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 1/2 biji cili merah (dibuang biji dan dihiris dadu)
  • 2 helai daun bawang/daun sup (dihiris)
  • 1 sdt lada sulah
  • sedikit garam
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)
  • sedikit tepung gandum
Cara-cara :
  1. Goreng tauhu sehingga keperangan tetapi jgn sampai masak. Kemudian dibelah 2 dan keluarkan isinya. Lenyek2kan sedikit isi tauhu tersebut.
  2. Gaulkan isi tauhu bersama semua bahan di atas kecuali telur dan tepung. Kemudian, sumbatkan semula ke dalam tauhu tadi.
  3. Celupkan tauhu ke dlm telur dan golek2/salutkan dgn tepung. Kemudian goreng sehingga keperangan.
  4. Hidangkan bersama sos cili.
    Acara menyumbat tauhu