Senin, 19 April 2010

Sambal Tauhu & Kacang Buncis



Hari ni masak simple jer. Ikan masak stim dan sambal tauhu with buncis. Sedap nih!..Lain2, masak bubur ayam sket buat si Danial. 2 hari lepas gigi susunya dah tertanggal sendiri. Hari ni tumbuh pulak gigi baru. Tapi baru sebatang. Gigi2 yg lain masih elok lagi. Tak ada satu pun yg berlubang. Bila dah patah gigi, dia rasa tak selesa. Tu yang sampai terdemam2. Sabar ajelah...


Berbalik cerita pasal tauhu ni. Sebagai peminat setia, tauhu ni wajib dibeli setiap minggu. Masak jer apa2 tetap berselera. Biasanya dyg akan masak mcm ni lah. Sedap ni tau. Sayang tak ada udang, kalau tak, boleh jadi teman tapi mesra...hehe.

Jom layan diri!

Bahan-bahan :
  • 3 keping tauhu (digoreng 1/2 masak dan dipotong)
  • 5 batang kacang buncis (dihiris)
  • 2 biji cili merah*
  • 3 biji cili api*
  • 3 biji bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • segenggam ikan bilis @ udang kering
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan kicap manis
Cara-cara :
  1. Tumbuk atau kisar kasar bahan2 bertanda *.
  2. Tumiskan bahan2 tadi hingga garing. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis.
  3. Masukkan tauhu dan kacang buncis. Kacau rata2. Perasakan dgn garam jika perlu.